Hare

Hare vetenskaplig klassificering

Rike
Animalia
Provins
Chordata
Klass
Mammalia
Ordning
Lagomorpha
Familj
Leporidae
Släkte
Lepus
Vetenskapligt namn
Lepus

Hare bevarande status:

Nära hotade

Hare Plats:

Afrika
Asien
Centralamerika
eurasien
Europa
Nordamerika
Oceanien
Sydamerika

Hare fakta

Huvudbyte
Gräs, frukt, frön
Livsmiljö
Tät vegetation och öppna fält
Rovdjur
Uggla, hök, prärievarg
Diet
Herbivore
Genomsnittlig kullstorlek
6
Livsstil
  • Enslig
Favoritmat
Gräs
Typ
Däggdjur
Slogan
Kan nå hastigheter över 40 km / h!

Hare Fysiska egenskaper

Färg
  • Brun
  • Svart
  • Vit
Hud typ
Päls
Topphastighet
45 mph
Livslängd
2-8 år
Vikt
1-5,5 kg (3-12 kg)

Haren är en av världens snabbaste däggdjur.



Denna hastighet är absolut kritisk för dess överlevnad. Saknar andra formidabla försvar till sitt förfogande, kan detta lilla och blyga djur springa ut rovdjur med otroliga hastigheter och uthållighet. Haren är en mycket vanlig syn, men många faller offer för grymma rovdjur eller mänskliga jägare innan de kan dö av naturliga orsaker.



3 harfakta

  • Haren har varit framträdande i mytologin och folkloren i mänskliga samhällen runt om i världen. Legenden om den vita haren, där en kvinnas ande tar form av en hare och hemsöker jorden på natten, är en central pelare i någon brittisk folklore. Dessa djur är också ett vanligt motiv inom litteratur och konst, inklusive Alice's Adventures in Wonderland. I vissa traditioner avbildas det som en trickster.
  • Haren är ett nattligt djur som tillbringar natten vaken och dagen med att sova.
  • Harens framtänder slutar aldrig växa under hela sitt liv. Djuret måste slipa ner tänderna genom att tugga på gräset.

Hare vetenskapligt namn

Haren är inte en enda art, utan snarare ett helt släkt som kallas Lepus (vilket är det latinska namnet på haren). Som du kanske redan vet är släktet nivån på vetenskaplig klassificering direkt ovanför arter. Det finns cirka 30 arter inom släktet Lepus. Det finns en hel del populär förvirring mellan termerna hare, jackrabbit och kanin. Hare och jackrabbit är utbytbara termer som beskriver samma sak, men termen kanin gäller helt annat djur. Mer förvirrande kallas fem kaninarter faktiskt harar, inklusive den hotade nebbharen i Nepal och de röda klippharen i Afrika.

Hare mot kanin

Harar och kaniner båda tillhör samma familj av Leporidae och Lagomorpha-ordningen (även om de en gång ansågs vara gnagare). De största skillnaderna är hareens större öron, mer ensam livsstil och tendensen att bära unga över marken snarare än i hålor. På grund av de unga saknar skydd måste de vara redo att ta hand om sig direkt efter födseln. En annan skillnad är att med sina längre muskelfibrer är harar bättre lämpade för långdistanslöpning.



Harets utseende och beteende

Dessa djur har ett ganska distinkt utseende som kännetecknas av sina extremt långa öron, långa bakben, kort tryne, stora ögon och tuff kropp. De är vanligtvis utsmyckade med vita, svarta, grå, solbränna eller rödorange färger för att smälta in i omgivningen. Vissa arter blir vita under vintermånaderna eller förblir vita hela året som en form av kamouflage i snön. För att ändra färg smälter dessa harar på våren.

Harar är de fysiskt största djuren i lagomorfernas ordning. De är ännu större än de närbesläktade kaninerna och pikas . Mätning ca 16 till 28 tum från huvud till svans, de är lite större än det typiska hus katt . Kroppen kompletteras med 6-tums fötter och 8-tums öron. Den tyngsta arten är arktisk hare vid cirka 11 pund. Hanen är känd som en jack, medan honan kallas en jill. Båda är ganska lika i storlek och utseende, även om honor tenderar att vara lite större, vilket är ovanligt för ett däggdjur.

Dessa ensamma djur tenderar att bildas i små par eller familjenheter som kallas en körning. Den enda gången de kommer att samlas mellan andra harar är att hitta en lämplig kompis. Till skillnad från kaniner tenderar de att leva uteslutande över marken. Om de behöver söka säkerhet, gömmer de sig vanligtvis i gräs eller buskar.



Även om de kanske inte ser det ut, är harar fysiskt anmärkningsvärda varelser med en finutvecklad känsla av hörsel, lukt och syn. Deras breda synvinkel gör det möjligt för dem att upptäcka rovdjur som kommer från var som helst runt dem utom för en liten blind fläck framför näsan. De producerar också feromoner från doftkörtlar, som kan spela en roll i parning. Vissa arter kan korta hastighetsutbrott mellan 40 och 50 MPH och mer konsekventa hastigheter på cirka 30 MPH. Tack vare sina kraftfulla bakben kan de hoppa 10 meter i luften. De är också utmärkta simmare som kan korsa floder och stora vattendrag utan problem.

Hare som kör i vinterskogen
Hare som kör i vinterskogen

Långa öron

Haren har imponerande stora öron. I förhållande till kroppsstorlek är de kanske de största bland alla levande däggdjur. Man tror att de har långa öron av två olika skäl. Först låter öronen dem höra ljud från nästan vilken riktning som helst. För det andra tjänar öronen till att sprida kroppsvärmen och hålla haren sval, särskilt under de varmare månaderna på året. Detta är viktigt för djurets överlevnad, eftersom dessa djur inte kan svettas eller byta för att avvärja värmen. Faktum är att när ljus skiner genom örat kan du ibland se det täta lapptäcke av blodkärl inuti det som sväller i värmen till lägre kroppstemperaturer.

Hare livsmiljö

Dessa djur förekommer naturligt i hela Europa, Asien, Afrika och Nordamerika. På grund av det stora antalet livsmiljöer som detta släkt har anpassat sig till, har varje art olika geografiska områden. Snöskoharen är en välkänd art som förekommer från Alaska till de bergiga regionerna Kalifornien och Nevada. Den afrikanska haren, som namnet antyder, bor i mycket av Afrika. De arktisk hare är en av få arter som är anpassade för de fria ytterligheterna i norra Kanada och Grönland.

Den europeiska haren - som bor i Europa, Mellanöstern och så långt öster som Sibirien - är kanske den vanligaste harearten i världen. Under de senaste århundradena har den introducerats i Australien, Nya Zeeland, Sydamerika och delar av Nordamerika som jaktspel. Men efter att ha spridit sig utom kontroll betraktas arten nu som skadedjur i många delar av världen, eftersom den konsumerar grödor och överträffar lokala arter.

Oavsett var det finns, föredrar dessa djur att öppna öppna slätter som ängar, gräsmarker, öknar, tundra och savannor. Även om detta ibland utsätter dem för rovdjur, tillåter deras anmärkningsvärda hastighet dem ofta att komma undan även i relativt slättlandet. Om de behöver gömma sig, döljer hare sig i gräset, buskarna eller håligheterna. Endast ett fåtal arter lever i mer skogsklädda regioner.

Hårdiet

Harar är växtätande djur som mest konsumerar gräs i naturen. Detta kompletteras med nötter, frukt, grönsaker och svampar. Gräs består av tuff cellulosa och är extremt svårt att smälta. Eftersom dessa djur saknar magen med flera kammare nötkreatur , rådjur och andra idisslare tror man att de har utvecklats för att äta sina egna skräp, som innehåller många osmält näringsämnen. Detta ger dem en andra chans att smälta näringsämnen som finns kvar i maten.

Hare rovdjur och hot

Harar är det naturliga bytet för många stora katter, fåglar och reptiler runt om i världen. Snöskoharen är det vanligaste rovdjuret hos de mäktiga lodjur . Denna art går igenom en ovanlig bom / bystcykel där antalet kraschar från överjakt och sedan långsamt börjar återhämta sig. Denna cykel äger rum under en regelbunden tidsperiod på åtta till elva år. Under tiden är både den bruna haren och den europeiska haren bytet på räv . Andra vanliga rovdjur inkluderar bobcats , hökar, örnar , snöiga ugglor , vargar , prärievargar , björnar , och även vasslor .

Haren har traditionellt varit en vanlig matkälla för människor, och de är fortfarande bland de mest jagade djuren idag. Det mesta av denna jakt är ansvarsfullt gjort. Ett ännu större hot är emellertid livsmiljöförlust och fragmentering, vilket har lett till att antalet minskar runt om i världen.

Reproduktion av harar, spädbarn och livslängd

Harens häckningssäsong är ganska konkurrenskraftig och livlig. Hanar kommer att slåss mot varandra för att få tillgång till kvinnor, medan kvinnan tvingar hanen att jaga henne som ett test på hans uthållighet och beslutsamhet. Detta tjänar också syftet att hjälpa djuret att hålla sig i form. Om honan inte är redo att para sig alls, kan hon boxa hanen tvärs över ansiktet med en sträng stans. Harens häckningssäsong varierar mycket efter art. Vissa arter kan föda när som helst under året, medan andra bara föder under vår- och sommarmånaderna.

Både harar och kaniner har rykte om en fortplantningshastighet. Honan kan vanligtvis producera ett till åtta barn i en enda kull (sällan upp till 15) med upp till tre kullar per år. Mängden unga beror vanligtvis på överflödet av mat. Mamman bär vanligtvis barnen i cirka 40 dagar. Dolda i stora gräs eller fördjupningar, de unga hararna, även kända som hävstänger, föds med öppna ögon och deras päls helt vuxen. De kan börja hoppa inom några minuter efter att de kommit ut från livmodern. Detta beror på att de inte har skydd för en större grupp. Mamman själv besöker bara barnen en gång varje dag under mycket korta perioder, vanligtvis för att sköta dem.

Avvänjning börjar vanligtvis cirka tio dagar i livet och varar upp till 23 dagar. Även om de är funktionellt oberoende strax efter födseln tar sexuell mognad ungefär ett till två år i de flesta harearter. Den typiska livslängden är mellan fyra och åtta år i naturen. Om en hare undviker sjukdom och predation är den maximala möjliga livslängden cirka 12 år.

Harepopulation

Majoriteten av harearter verkar ha relativt god hälsa. Enligt IUCN Rödlista, som spårar bevarandestatusen för många djur, de flesta harearter klassificeras för närvarande som minsta bekymmer . Några arter, som den korsikanska haren, den vita sidan jackrabbit och den svarta jackrabbit, är sårbar . Hainanharen i Hainan, Kina och Tehuantepec jackrabbit i Mexiko är båda hotad till utrotning. Exakta befolkningssiffror finns inte tillgängliga, men vissa arter verkar minska på jordbruket och annan förlust av livsmiljöer.

Visa alla 28 djur som börjar med H

Intressanta Artiklar