Dingo

Dingo vetenskaplig klassificering

Rike
Animalia
Provins
Chordata
Klass
Mammalia
Ordning
Carnivora
Familj
Canidae
Släkte
Canis
Vetenskapligt namn
Canis Lupus Dingo

Dingo Conservation Status:

Nära hotade

Dingo Plats:

Oceanien

Dingo fakta

Huvudbyte
Kanin, ödlor, gnagare
Distinkt Feature
Prickiga öron och en lång buskig svans
Livsmiljö
Öken, våta och torra skogar
Rovdjur
Mänskliga, stora reptiler
Diet
Rovdjur
Genomsnittlig kullstorlek
6
Livsstil
  • Packa
Favoritmat
Kanin
Typ
Däggdjur
Slogan
Nativt finns på den australiska kontinenten!

Dingo fysiska egenskaper

Färg
  • Brun
  • Grå
  • Gul
  • Netto
  • Svart
Hud typ
Päls
Topphastighet
30 mph
Livslängd
7 - 15 år
Vikt
13 kg - 20 kg (28 kg - 44 kg)
Längd
100cm - 125cm (39in - 49in)

Dingo är den enda hundarten som är infödd i Australien.



Doting föräldrar men hårda rovdjur, dingoes är väl anpassade för de hårda och olika klimat i Australien och Stillahavsområdet. Dessa varelser anses vara en vild typ av hund och uppvisar liknande packbeteende och jaktstrategier som den nära besläktade vargen. De kan särskiljas från liknande hundar med sin nästan eldröda pälsfärg.



5 Otroliga Dingo-fakta!

  • Dingo verkar spela en mindre roll i mytologiska och religiösa övertygelser hos vissa inhemska australier.
  • Dingoes kan interbreeding med tamade hundar, vilket har skapat problem med att bevara den vilda dingo-linjen.
  • Dingo-paket verkar ha strikta sociala hierarkier. De hålls ihop av ledarskapet och listigheten hos alfa-hanar och alfa-kvinnor som resten av förpackningen måste respektera och avstå från. Alfas har också exklusiva avelsrättigheter.
  • Dingoes tenderar att bo i ett stort antal parker och reservationer inom de mest obebodda delarna av ön.
  • På grund av att mänskliga bosättningar inträder kan vissa befolkningar leva i närheten av människor i några få områden.

Dingo vetenskapligt namn

Det vetenskapliga namnet på dingo ärCanis lupus dingo. Lupus, som många redan vet, är det latinska ordet för varg, medan namnet dingo togs från det lokala Dharug-språket hos de inhemska australierna som ligger runt Sydney-området. Men den taxonomiska klassificeringen av dingo är föremål för hård debatt. Djuret klassificeras för närvarande som en underart av gråvarg , men vissa taxonomer tror att det finns tillräckligt med fysiska och genetiska skillnader för att helt klassificera den som en helt separat art. Hur som helst är dingo en del av släktet Canis, vilket också gör det nära besläktat med prärievarg , den afrikanska guldvargen och den etiopiska vargen. Det är mer avlägset relaterat till rävar .

Det äldsta dingo-fossilet som någonsin grävts upp är cirka 3 500 år gammalt, men studier tyder på att underarten sannolikt anlände till Australien långt innan dess. Den dominerande uppfattningen är att dingöerna fördes över av människor efter tamning av hundar, vilket utan tvekan skulle göra dem till den första av många placentala däggdjur som medvetet infördes i Australien. Men inte alla experter håller med denna uppfattning. Den alternativa uppfattningen är att jollarna kan ha flyttat på egen hand tusentals år tidigare när havsnivån mellan ön och kontinenten var mycket lägre.

Dingo Utseende och beteende

Med sitt magra utseende, spetsiga öron, kort päls, buskig svans och lång nos, liknar dingodjuret ett medelstort hund i de flesta av dess framträdande egenskaper. Djuret mäter runt fyra meter mellan huvudet och kroppen, medan svansen lägger till ytterligare en fot i sin längd. Det är någonstans mellan 22 och 33 pund i vikt. Pälsfärgen kan variera mellan solbränna, röd eller gul. Individer tenderar att ha en vit färg längs buken och innerbenen, men svarta mönster har också identifierats i naturen.

Dingo liknar ganska Varg i dess mycket varierande och invecklade sociala arrangemang. Medan unga män tenderar att vara ensamma varelser, består det vanligaste sociala arrangemanget av förpackningar med upp till 10 individer åt gången. Förpackningen innehåller vanligtvis parets huvudsakliga par, avkomman, någon utökad familj och kanske avkomman från föregående år. Män tenderar att vara dominerande över kvinnliga medlemmar, och högre rankade medlemmar kommer att försöka etablera dominans över lägre rankade medlemmar i flocken och skydda deras rang hårt. Paketet erbjuder skydd och säkerhet för alla medlemmar, oavsett rang. Tillsammans kommer medlemmarna att samarbeta för att samla mat, skydda de unga och överleva i naturen.

Dingo-kommunikation består av olika former av skällande, tjutande och morrande. Deras skällande skiljer sig mycket från en hundbark och utgör bara en liten bråkdel av deras verbala repertoar. Deras morrande är avsedd att avvärja potentiella faror och hot, och det används också som ett sätt att genomdriva dominans över andra medlemmar i flocken. Dessutom har de flera olika former av ylande, som kan variera i ljud och intensitet baserat på säsong och tid på dagen, även om det inte är helt klart varför de ylar. Precis som andra hundar har dingo också en fantastisk luktsans. De har varit kända för att markera sina dofter på olika föremål eller platser för att förmedla information till andra individer.

Dingoes brukar inte resa långt från den ursprungliga platsen för deras födelse. De kommer att leva, jaga och uppfostra sin familj inom ett smalt territorium på bara några mil åt gången. Dingoes är också nattliga varelser; de tillbringar större delen av sina vakna timmar på natten med toppaktivitet runt skymning och gryning. Dingoes har korta perioder av aktivitet följt av längre viloperioder.



dingo (Canis lupus dingo) rödfärgade dingos

Fånig livsmiljö

Dingodjuret ligger i stor utsträckning över den australiska landmassan, förutom vissa delar av sydöstra delen och ön Tasmanien. Vissa populationer finns också i sydöstra Asien och Stillahavsområdet, inklusive länderna Thailand, Laos, Malaysia, Indonesien, Borneo, Filippinerna och Nya Guinea. Gynnade livsmiljöer inkluderar skogar, slätter, berg och vissa öknar som innehåller vattenhål. De brukar göra hem av grottor, stockar eller hål.

Dingo diet

Dingoes beskrivs bäst som opportunistiska nattliga köttätare. De kommer att mata på valfritt antal små djur, beroende på tillgängligheten av lokala vilda djur vid den tiden. Dessa kan inkludera kaniner , gnagare, fåglar , reptiler, fisk , krabbor , amfibier, insekter , och även vissa typer av frön och frukter. Resten av kosten består av större djur, inklusive wallabies , känguruer , får , boskap och possums . Om de får möjlighet är de också kända för att ta bort de kvarvarande resterna av mänskligt skräp och avfall.

Även om hastighet och uthållighet är jollernas viktigaste tillgångar som jägare, kommer de också att behöva samordna i förpackningar för att ta ner det största bytet, vilket kan vara en farlig affär för individer. Deras taktik handlar vanligtvis om att jaga bytet mot de andra packmedlemmarna eller uttömma bytet genom ren uthållighet. De kommer också ibland att trakassera sjuka eller skadade djur som har vandrat långt ifrån sina besättningar eller grupper. Dingo kommer vanligtvis att döda byten genom att bita i nacken och skära av halsen och blodkärlen. De har varit kända för att nypa i anklarna och klackarna för att sakta byten också.

Dingo rovdjur och hot

Som en apex-rovdjur i det australiska ekosystemet har en vuxen dingo få andra naturliga rovdjur, särskilt när den skyddas av hela förpackningen. Men stora rovdjur som krokodiler , schakaler och rovfåglar kan fortfarande döda de yngsta och mest oskyddade jollarna när de är utsatta för rovdjur. Dingoes har också varit kända för att dö av ormbett och buffel- eller boskapsattacker.

Människor utgör ett större hot mot den fortsatta existensen av dingo. Ungefär som vargar i Nordamerika och Europa anses dingöer vara skadedjur av vissa jordbrukare eftersom de kommer att attackera och döda tamdjur. Flera dingo-kontrollåtgärder har genomförts för att förhindra ytterligare förstöring av boskap, inklusive ett stort staket uppfört runt de viktigaste fårhållningsområdena i sydöstra Australien. Om en dingo vandrar in i det området kan det dödas för en överflöd. Förgiftning är en annan potentiell metod för att avskräcka dingoattacker. Lyckligtvis, eftersom dingoes ockuperar nästan hela den australiska regionen (även de platser som i stort sett är ogästvänliga för mänskliga bosättningar), hotas de flesta befolkningar sällan av mänsklig aktivitet.

En annan potentiell källa till fara kommer också från ett oväntat hörn. Dingoes har varit kända för att föda upp och hybridisera med tama hundar. Detta eliminerar långsamt dingopopulationens genetiska mångfald. Man tror att stora populationer av dingo nu består av hybrider (särskilt nära stora mänskliga bosättningar), och även de vilda populationerna har små element av genetisk hybridisering inom sig. Experter diskuterar konsekvenserna av denna förlust och hur man kan vända den. Vissa biologer säger att det är resultatet av oundviklig genetisk förändring och inte alls kan vändas.



Dingo-reproduktion, spädbarn och livslängd

Dingoes har ett strikt och regimentalt parningssystem. De brukar bara föda upp en gång om året vid ungefär samma tid. Efter en graviditetsperiod på ungefär två månader kommer honan att producera en kull på cirka fem ungar i genomsnitt, men potentiellt upp till 10 åt gången. Valparna tar cirka två månader att avvänja helt. Efter den här tiden lär de sig viktiga färdigheter som jakt och kommunikation som är integrerade i deras överlevnad. Valparna kommer att uppnå full självständighet flera månader senare. Men istället för att åka på egen hand kan valparna hålla fast och hjälpa sina föräldrar att uppfostra den efterföljande kullen med unga.

Dingoes uppnår sexuell mognad ungefär två år in i sina liv. Det är då de vanligtvis vandrar på egen hand och lever en ensam existens. När en man och en kvinna har parats ihop kommer de vanligtvis att paras med varandra för livet och bilda ett nytt paket. Jollarna kan leva upp till 10 år i naturen och potentiellt upp till 13 eller 14 år i fångenskap.

Dingo-befolkning

Dingo-befolkningen är svår att uppskatta, men man tror att rena dingo-populationer minskar, möjligen på grund av blandning med lokala hundar. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) Red List, som håller reda på den hotade statusen för olika arter, hade tidigare listat dem som potentiellt sårbar , men det tog senare bort dingoerna från listan på grund av svårigheten att definiera dem. Det ansågs vara en vildhund.

Dingo är för närvarande skyddad i stora delar av nationalparker och reservat. De har lite rättsligt skydd utanför dessa områden, men flera organisationer är dedikerade till skyddet av de rena dingo-linjerna.

Visa alla 26 djur som börjar med D

Intressanta Artiklar