Svart noshörning

Black Rhinoceros Scientific Classification

Rike
Animalia
Provins
Chordata
Klass
Mammalia
Ordning
Perissodactyla
Familj
Noshörning
Släkte
Diceros
Vetenskapligt namn
Diceros Bicornis

Bevarande status för svart noshörning:

Akut hotad

Black Rhinoceros Plats:

Afrika

Fakta om svarta noshörningar

Huvudbyte
Gräs, frukt, bär, löv
Livsmiljö
Tropisk buskmark, gräsmark och savannor
Rovdjur
Mänskliga, vilda katter
Diet
Herbivore
Genomsnittlig kullstorlek
1
Livsstil
  • Enslig
Favoritmat
Gräs
Typ
Däggdjur
Slogan
Horn kan växa till 1,5 m!

Svarta noshörningar Fysiska egenskaper

Färg
  • Brun
  • Grå
  • Vit
Hud typ
Läder
Topphastighet
40 km / h
Livslängd
45-50 år
Vikt
800 kg - 1400 kg (1800 kg - 3100 kg)
Längd
3,3 m - 3,6 m (11 fot - 12 fot)

Med en befolkning som numreradeen miljoni början av 1900-talet, idag är den svarta noshörningen kritiskt hotad



Den svarta noshörningen strövade en gång över ett stort utbud i Afrika, men tung tjuvjakt har fört arten till utrotningsgränsen. Idag ser den svarta noshörningen sin befolkning återhämta sig och återinförs långsamt till länder och miljöer som arten försvann från de senaste decennierna.



Otrolig svart noshörning Fakta!

  • Fastänakut hotad, svarta noshörningspopulationer har återhämtat sig sedan de slog ett lågt värde på uppskattningsvis 2 475 individer 1993.
  • San Diego Zoo rapporterar den svarta noshörningenkan slå 40 miles per timme (64 km / hr), vilket gör det till ett av de snabbaste stora djuren på jorden!
  • Medan svarta noshörningspopulationer återhämtar sigVästra svartnoshörningsundart förklarades utrotadunder 2011

Svart noshörning Vetenskapligt namn

Det vetenskapliga namnet på den svarta noshörningen ärDiceros bicornis. Diceros härstammar från grekiska och betyder 'två hornade.' Bicornis betyder än en gång 'två horn', men är latin. Den svarta noshörningen är en av tre noshörningsarter som har två horn (förutom vit och Sumatran noshörningar).



Svart noshörning Utseende

Den svarta noshörning (även känd som noshörningen med krokfästen) är en stor arter av noshörning infödd till Afrika . Trots sitt namn, den svarta noshörning är faktiskt ganska lätt i Färg med de flesta svarta noshörning individer med antingen vit eller grå hud.

Den svarta noshörningen väger mellan 800 kg och 1400 kg (1800-3100 pund). I genomsnitt väger svarta noshörningar mindre än hälften av storleken på de andra afrikanska noshörningsarterna, den vita noshörningen. Deras vikt liknar Javan-noshörningen i Asien.

Den mest urskiljbara fysiska egenskapen på svarta noshörningar är deras överläpp, som är triangulär och utvecklats för att hjälpa arten att äta från buskar och buskar. Dessutom har svarta noshörningar en mycket mindre 'puckel' på sin övre rygg än vita noshörningar.



Svarta öron noshörning har ett relativt brett rotationsområde för att detektera ljud och en utmärkt luktsans. Men med sin relativt dåliga syn laddar den svarta noshörningen ofta när den skräms som en försvarsmekanism. Svarta noshörningar har sett laddning av föremål som sträcker sig från träd till bilar till passerande tåg.

Svart noshörningshorn

Den svarta noshörningen har ett främre horn som kan nå otroliga längder i förhållande till sin kroppsstorlek. Medan de flesta svarta noshörningshornen inte överstiger 61 tum, var det längsta registrerade noshörningshornet 55 tum (140 cm)!

Den svarta noshörningens bakhorn är i allmänhet mindre. Liksom alla noshörningar är hornen på den svarta noshörningen gjord av keratin, ett protein som också finns i naglar och hår och är extremt starkt. Förutom försvaret ger svarta noshörningshorn hot och kan hjälpa djuret att gräva upp rötter och till och med bryta grenar under utfodring.

Den främsta anledningen till att svarta noshörningspopulationer har minskat är tjuvjakt för sitt horn.

Svart noshörning Beteende

Jämfört med den vita noshörningen är den svarta noshörningen ett mycket mer ensamt djur. Gemenskapen hos svarta noshörningar varierar beroende på deras livsmiljö. I vidöppna savanner kan arten spridas mycket mer, med en enda svart noshörning i intervallet upp till 100 kvadratkilometer. I mer tät vegetation kan deras utbredning minska till en noshörningförkvadratkilometer.

Svart noshörning Livsmiljö

Historiskt sett den svarta noshörning hade ett stort utbud över centrala och östra Afrika i länder inklusive kenya , Tanzania , Kamerun , Sydafrika , Namibia , Zimbabwe och Angola .

Även om det svarta noshörningsområdet hade minskat dramatiskt över 20thårhundradet införs det nu i länder som det tidigare utrotades i. Till exempel återinfördes 18 svarta noshörningar i Rwanda 2017 efter att ha försvunnit från landet ett decennium tidigare.

Klimatet som svarta noshörningar lever i kan variera beroende på underart. Den sydvästra svarta noshörningen är mer anpassad till torra savanner. Som en art som föredrar träiga växter föredrar den svarta noshörningen miljöer med buskar och mer lövrika växter. Dess överhäftade överläpp hjälper till att ta tag i buskar och högre växande vegetation.

Svart noshörningspopulation - Hur många svarta noshörningar finns kvar?

Idag, den svarta noshörning är ett ”kritiskt hotat” djur. Under mycket av de 20thårhundradet såg befolkningen minska i snabb takt. Men tack vare fortsatt bevarandeinsats har befolkningen återhämtat sig från en låg nivå i början av 1990-talet.

Populära uppskattningar av svartnoshörning över tiden

1900: 1 000 000

1960-talet: 70 000

1980: 10 000 till 15 000

1993: 2 475

2004: 3600

2018: 5500

Medan den svarta noshörningen historiskt hittades i nästan hela Afrika söder om Sahara utanför Kongo-bassängen är dess befolkning idag begränsad till ett litet antal länder. World Wildlife Fund rapporterar att 98% av befolkningen finns i bara fyra länder: Sydafrika, Kenya, Zimbabwe och Namibia.

Western Black Rhinoceros Extinction

Fram till nyligen fanns fyra överlevande underarter av den svarta noshörningen:

  • Sydvästra svartnoshörning
  • Östra svartnoshörning
  • Södra centrala svarta noshörningen
  • Västra svart noshörning

Från och med 1997 beräknades endast 10 västra svarta noshörningar kvar. En uppföljningsundersökning 2001 var den sista observationen av arten och den förklarades officiellt utrotad 2011.

Den västra svarta noshörningen strövade en gång över Nigeria, Kamerun och Tchad. Det är möjligt att svarta noshörningar en dag kan återintroduceras till dessa länder, men deras återbefolkning kommer genom olika svarta noshörningar.

Svart noshörningsdiet

Den svarta noshörning är ett växtätande djur- vilket betyder att den upprätthåller sig på en ren växtbaserad diet . Svarta noshörningar bläddrar i den tätt vegeterade savannen efter löv, blommor, knoppar, frukter, bär och rötter som de gräver upp från marken med sina horn.

I en studie av African Journal of Ecology befanns svarta noshörningspopulationer i tre olika nationalparker äta 51, 53 och 41 växtarter. I varje park befanns dock en majoritet av den svarta noshörningen komma från bara tre typer av växter.

De vanligaste växterna som äts av svarta noshörningar inkluderar: zygophyllums, en typ av blommig dvärgbuske. Acacia mellifera, en taggig buske. Och Euophorbia rectirama, en saftig bladlös och ryggradslös buske som är 1 meter hög.

Svart noshörning Rovdjur

På grund av dess stora storlek , den svarta noshörningen är den enda verkliga rovdjur i naturen är stora vilda katter Till exempel lejon det kommer byte på de svarta noshörningskalvarna och svaga individer. Människor är de största hotet till den svarta noshörning när de har jagats till randen av utrotning för sina horn

Svart noshörning Fortplantning och livscykler

Den svarta noshörning är en ensam djur- och kommer bara tillsammans med andra svarta noshörningar att para ihop. Honan svart noshörning föder en enda kalv efter en graviditetsperiod det är mer än ett år (cirka 14-16 månader). World Wildlife Fund rapporterar den längsta observerade dräktighetsperioden på 478 dagar, en siffra som är 70 dagar kortare än den längsta observerade dräktighetsperioden för vit noshörning.

Den svarta noshörning kalven är kvar hos sin mor tills den är minst 2 år gammal och tillräckligt stor för att bli självständig.

Svarta noshörningar antas generellt leva upp till 35 till 45 år i naturen, med den äldsta svarta noshörningen i fångenskap som levde 52 år innan de gick bort i Hiroshima Zoo 2018.

Svarta noshörningar i djurparker

Från och med 2018 var 61 djurparker hem för 184 svarta noshörningar. Det gör den svarta noshörningen till den näst vanligaste noshörningen som finns i djurparker efter den vita noshörningen.

Välj djurparker där du kan se en svart noshörning personligen!

  • Potter Park Zoo (Lansing, Michigan): Hade en svart noshörning vid namn Doppsee född i april 2019
  • Saint Louis Zoo: Från och med 2019 hade 10 svarta noshörningskalvar fötts i denna djurpark
  • Lincoln Park Zoo (Chicago, Illinois): Välkomnade en ny kalv i mars 2019.

Fakta om svart noshörning

  • Den svarta noshörningen gör en återkomst efter nästan 50 år!
    • I oktober 2017 undertecknade Sydafrikas och Tchads regeringar ett samförståndsavtal om att flytta 6 svarta noshörningar till Tchad. Den svarta noshörningen registrerades i landet redan 1972. Medan den svarta noshörningen har sett sitt sortiment avsevärt minskat under de senaste 100 åren, tack vare återintroduktioner från och med 2017, är arten nu i 12 länder över hela Afrika.
  • Innovativa sätt att stoppa poaching?
    • År 2015 tillkännagavs ett företag som heter Pembient med uppdraget att 3D-skriva ut noshörningshorn för att översvämma marknader och sänka priset på noshörningshorn. Andra strategier har inneburit att döda noshörningshorn rosa för att devalvera dem.
  • De mest hotade underarterna kvar
    • Efter att den västra svarta noshörningen förklarades utrotad 2011 är de mest hotade återstående underarterna den östra svarta noshörningen. Från och med 2010 IUCN uppskattar den återstående befolkningen till 740.
Visa alla 74 djur som börjar med B

Intressanta Artiklar