Xerus

Xerus vetenskapliga klassificering

Rike
Animalia
Provins
Chordata
Klass
Mammalia
Ordning
Rodentia
Familj
Sciuridae
Släkte
Xerus

Xerus Conservation Status:

Minsta bekymmer

Xerus Plats:

Afrika

Xerus Fun Fact:

Xerus använder sin fluffiga svans som skugga från solen på den afrikanska savannen.

Xerus fakta

Byte
Insekter, löv, frön, nötter
Namn på unga
Valpar
Gruppbeteende
  • Social
Rolig fakta
Xerus använder sin fluffiga svans som skugga från solen på den afrikanska savannen.
Mest utmärkande funktion
Lång vit svans
Dräktighetsperiod
48 dagar
Livsmiljö
Savannor, gräsmarker, öknar
Rovdjur
Sjakaler, ormar, ödlor
Diet
Allätare
Genomsnittlig kullstorlek
1-3
Livsstil
  • Dags
Vanligt namn
Afrikansk markekorre
Antal arter
4
Plats
Subsahariska Afrika
Slogan
Ekorre som bor i hålor i Afrika.
Grupp
Däggdjur

Xerus fysiska egenskaper

Färg
  • Brun
  • Netto
  • Vit
Hud typ
Hår
Livslängd
Okänd i naturen, 11,5 år i fångenskap
Vikt
14 oz-22 oz
Längd
17in-18in
Ålder av sexuell mognad
8 månader
Avvänjningsålder
52 dagar

En Xerus använder sin fluffiga svans som skugga från solljuset i Afrika.



Xerus erythropus som är allmänt känd som afrikansk markekorre och är infödd i Afrika. De har grovt och kort hår och är kända för att vara sociala djur. De kan överleva i fångenskap i cirka 11,5 år.



Hanarna och kvinnorna lever i sina separata grupper och träffas för att para sig, varefter barnen lever med sina mödrar i gruppen kvinnor.
Xerus har fyra underarter - cape mark ekorre, randig ekorre, berg mark ekorre och ostripad mark ekorre.

Dessa djur är dagliga och är vanligtvis kända för att vara växtätare i naturen och äter vanligtvis nötter, rötter och frön. Men ibland äter de också ägg och andra små djur.



5 fantastiska Xerus-fakta

  • Mogna hane Xerus gillar att bilda sina egna grupper, som är separata från kvinnorna. Dessa grupper består ofta av cirka 20 medlemmar vardera.
  • Dessa ekorrar är inte kända för att dölja mat som andra ekorrar. Istället går de på jakt efter mat dagligen och förvarar inte stadigt.
  • De bor inte i träd och skapar bekvämare livsmiljöer i hålor i öknen.
  • Dessa ekorrar parar sig under hela året, snarare än under en enda säsong. Hanarna och kvinnorna har flera parningspartners.
  • Honungen Xerus bor i grupper på en till fyra med sina barn, även känd som valpar.

Xerus vetenskapliga namn

Allmänt känd som Xerus, dessa varelser går genom vetenskapligt namn av Xerus erythropus och tillhör familjen Sciuridae och phylum Chordate. De kommer från Mammalia-djurklassen.

Xerus har fyra underarter. Den första, cape ground ekorren (vetenskapligt namn: Xerus inauris), bor främst i Sydafrika, Botswana och Namibia och letar efter torrare områden att ringa hem. Den randiga ekorren (vetenskapligt namn: Xerus erythropus) finns dock främst i det sydvästra området av Marocko, Mauretanien och Senegal.

Bergsmark ekorren (vetenskapligt namn: Xerus Princeps) bor i den västra regionen i Sydafrika och Namibia, liksom den sydvästra sidan av Angola. Slutligen kan den icke-randiga ekorren (vetenskapligt namn: Xerus rutilus) hittas i gräsmarker, skogsmarker och steniga områden i de nordöstra områdena i både Sudan och Tanzania.



Xerus utseende och beteende

Dessa ekorrar är täckta av päls från topp till tå vilket ofta är markens ljusbruna färg. Det kan dock också hittas i rödgrå eller gulgrå päls. Men deras fötter har relativt mindre hår än resten av kroppen. Medan fötterna har minimalt till inget hår har foten lite hår.

När det gäller den randiga ekorren har kroppen en vit rand som går på båda sidor och axlar. Svansen är vanligtvis platt och har en mörkare nyans än kroppspälsen. Djurets öron är vanligtvis små och klorna är långa och böjda. Dessa klor tillåter dock inte varelsen att klättra i träd.

Deras höjd kan vara mellan 17 och 18 tum, exklusive svansen. Svansen är cirka 7,5 till 10,2 tum lång, vilket gör den ungefär en tredjedel av Xerus full längd. Ekornens storlek beror dock vanligtvis och mest på underarterna i fråga, eftersom alla fyra kan ha vissa skillnader.

De väger vanligtvis cirka 14 uns. Dessa ekorrar använder sina svansar som skydd mot den brännande värmen.

Xerus är känt för att vara ett socialt djur som lever i grupper. Vuxna män bildar sina grupper som har cirka 19 till 20 medlemmar vardera. Kvinnor, å andra sidan, bor vanligtvis i en grupp på en till fyra tillsammans med sina avkommor.

Närbild av Xerus som äter ett utsäde
Närbild av Xerus som äter ett utsäde

Xerus Habitat

Xerus är kända för att leva i öppna områden, särskilt skogsmark, öken eller gräsmark . De kan dock hittas i hela Afrika. En av underarterna har till och med sitt hem i steniga regioner, inklusive bergen.
Medan de är markbundna tillåter deras dagliga vanor dem att utforska mycket av det område de bor i för mat.

Även om många andra ekorrar och liknande djur är kända för att leva i träd, gör Xerus istället sitt hem i hålor. För att hitta något av dessa djur i naturen, kolla in vissa delar av öknen i Sydafrika, Namibia, Lesotho och Botswana. Ekorren är inte kända för att migrera, så oddsen för att se en är ganska hög.

Xerus diet

Xerus äter på en mängd olika livsmedel som nötter, rötter och frön. Kappmarkens ekorre gillar särskilt buskar och lökar också. De kommer också att konsumera yams, bomull, kassava, jordnötter och sötpotatis när de hittar dem. Även om Xerus främst är en växtätare, finns det flera djurbaserade proteinkällor som de kommer att söka efter under sina dagliga vandringar för mat. När de är tillgängliga och behövs kommer deras kost också att bestå av insekter, ägg och små djur (i små mängder).

Xerus rovdjur och hot

Liksom alla andra djur äter och äts Xerus också av andra levande varelser och håller sig i livsmedelskedjan. Det största hotet mot Xerus liv är schakal , även om den svarta ryggsjakalen söker mest. Xerus förföljs också av ormar , ödlor och puffadderaren.

Xerus är känt för att vara ett snabbt djur, vilket är nödvändigt för att slå djuren som byter dem. Det är dock oklart hur snabbt de kan flytta, eftersom deras snabba sprints ofta är kortlivade.

På en annan front utgör de industriella aktiviteter som människor utför också ett hot mot Xerus liv eftersom det kan leda till degeneration av deras naturliga livsmiljö. Xerus-befolkningen finns överallt runt om i världen och IUCN har förklarat det som 'inte utrotat.'

Xerus-reproduktion, spädbarn och livslängd

Det finns ingen känd avelsperiod för Xerus. Men den manliga och kvinnliga Xerus parar sig under hela året trots att de bara har enstaka parningspartner. Det sägs att de ibland föder i juli och oktober. Dräktighetstiden i Xerus är cirka 48 dagar varefter de unga avvänjas i cirka 52 dagar.

Kvinnliga Xerus når könsmognad vid 10 månaders ålder medan könsmognaden hos män vanligtvis händer när de är åtta månader gamla. Honan Xerus kan föda upp hela året, men väldigt få av dem producerar mer än en liten årligen. Vanligtvis producerar kvinnor cirka en till tre barn per kull.

Spädbarnen som kallas valpar föds hårlösa, med slutna ögon. De är kända för att öppna ögonen runt 35 dagars ålder och tas hand om av sina mammor i cirka 45 dagar. Valparna är kända för att nå vuxen ålder cirka 150 till 153 dagar.

I fångenskap kan Xerus överleva upp till 11,5 år, men det finns inga kända register över deras livslängd i naturen.

Xerus befolkning

Mycket lite är känt om populationen av dessa djur. Det finns dock tillräckligt med afrikanska markekorrar och IUCN har förklarat dem som ”inte utdöda”.

Visa alla 2 djur som börjar med X

Intressanta Artiklar